Veganistische levensstijl | Voor- en nadelen

Veganistische levensstijl: Wat zijn de voor- en nadelen?

Een veganistische levensstijl heeft voordelen en nadelen. Maar de voordelen voor mens, dier en milieu zijn duidelijk groter dan de nadelen. En dan hebben we het niet alleen over veganistisch eten. Als we het hebben over veganisme, dan hebben we het over een levensstijl waarbij er geen dierlijke producten geconsumeerd worden. Dit houdt in dat niet alleen vlees en vis vermeden wordt, maar ook eieren, zuivelproducten en andere dingen die van dieren afkomstig zijn. Hoewel deze levensstijl steeds populairder wordt, zijn er nog steeds veel mensen die sceptisch zijn. In deze blog gaan we kijken naar zowel de voordelen als nadelen van een veganistische levensstijl en hoe vitamine B12 hierin past.

Voordelen veganistische levenswijze.

Er zitten verschillende voordelen aan een veganistische levensstijl. Zo is het beter voor het milieu omdat er minder gebruik gemaakt wordt van natuurlijke hulpbronnen en er minder uitstoot van broeikasgassen is. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat veganisten minder risico lopen op bepaalde ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige soorten kanker. En natuurlijk vermijd je met veganisme dierenleed, een verspilling van grondstoffen en is deze natuurlijke levenswijze zonder dierlijke consumptie veel beter voor het milieu.

Nadelen

Echter kleven er ook nadelen aan veganisme. Zo kan het lastig zijn om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, waaronder de belangrijke vitamine B12. Dit komt omdat dit stofje voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. Ook kan een veganistisch dieet duurder uitvallen omdat er meer gebruik gemaakt wordt van alternatieve voedingsmiddelen. Bovendien kan sociale druk of vooroordelen van anderen het moeilijk maken om vast te houden aan een veganistische levensstijl.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een essentiƫle vitamine voor de mens waarvan een tekort ernstige gevolgen kan hebben. Veganisten lopen hierbij extra risico omdat dit stofje vrijwel alleen in dierlijke producten voorkomt. Om toch genoeg vitamine B12 binnen te krijgen, zijn er verschillende supplementen beschikbaar. Ook kunnen verrijkte plantaardige melk- en ontbijtproducten, zoals plantaardige yoghurt met toegevoegde vitamines, helpen bij het verkrijgen van voldoende hoeveelheden hiervan.