Veganistisch eten is gezonder

Is veganistisch eten gezonder?

Mensen die kritisch zijn ten aanzien van veganisme stellen meestal dat veganistisch eten ongezond is. Want hoe kan je nu een gezond lichaam krijgen als je niet voldoende eiwitten binnen krijgt? Goede eiwitten zitten toch alleen in vlees? Niets is minder waar. De betere eiwitten vind je in plantaardige producten zoals bonen, noten, zaden en groente. En deze eiwitten kunnen door het lichaam ook goed verwerkt worden. Dit in tegenstelling tot vlees wat een lang proces binnen de darmen en maag van de mens om goed verteerd te kunnen worden. Vanuit het oogpunt van een tekort aan eiwitten is “veganisme ongezond” dus geen argument.

Veganisme en onverzadigde vetten.

Veganistisch eten bevat veel onverzadigde vetten. Het voedingscentrum schrijft op haar website: in veel dierlijke producten zoals vlees, worst, volvette kaas, enzovoort, zitten verzadigde vetten die het LDL cholesterol gehalte van het bloed verhogen en niet goed voor de bloedvaten zijn. Uiteindelijk kan het eten van veel en vet vlees tot gezondheidsproblemen leiden. Het voedingsadvies van het Voedingscentrum is eet meer producten met onverzadigde vetten. Veganistische voeding is van plantaardige oorsprong en bevat voornamelijk onverzadigde vetzuren, te verdelen in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze passen perfect in het moderne voedingspatroon. Sommige voedingsdeskundigen zien ook een relatie tussen voeding van dierlijke oorsprong en kanker en welvaartsziekten. Lees hier over onverzadigde vetzuren

Veganistisch eten kan heel goedkoop zijn.

Een van de redenen waarom steeds meer studenten regelmatig veganistisch eten is de lage prijs van vegan food. Als je bijvoorbeeld een rijstschotel klaar maakt met rijst, groente en een pindasaus, kan je al voor 1,50 euro per persoon eten. En als je met de seizoenen mee eet, blijft je groente goedkoop. Een groene of witte kool kost bijvoorbeeld nog geen twee euro en daar kan je wel 2 tot 4 keer van eten. Goedkoop en gezond eten kan dus heel goed veganistisch eten zijn.