Seitan, eiwitrijke en hartige vleesvervanger

Seitan, heerlijk en eenvoudig te bereiden.

Wie veganist is en op zoek is naar “hartige vleesvervangers” moet zeker eens onderzoeken of seitan iets voor hem of haar is. Seitan is een hartige vleesvervanger geproduceerd op basis van tarwe gluten. Feitelijk wordt seitan gemaakt van tarwemeel en water. Door het tarwemeel steeds uit te spoelen blijven de gluten achter en deze wordt weer in veganistische bouillon gekookt en en met tamari en kruiden zoals gember op smaakt gebracht. Soms wordt er ook soja in de seitan verwerkt. Seitan heeft een stevige bite en je kunt deze eenvoudig bereiden door de seitan bijvoorbeeld met uiten in een koekenpan met olijfolie te bakken. Je kunt de seitan eventueel nog verder kruiden en op smaak brengen zoals jij wilt.

Hier vind je de lekkerste seitan.

Veganistisch barbecueën en seitan.

In de zomer is seitan heerlijk op de barbecue, heerlijk veganistisch barbecueën met je geliefde, vrienden of familie! Met paprika, stukjes ui, bloemkool, komkommer en een pindasaus bijvoorbeeld een fantastische veganistische traktatie!

Seitan is een zeer eiwitrijke vleesvervanger.

Als je bang bent als veganist onvoldoende proteïne binnen te krijgen, dan is seitan zeer aan te bevelen. Afhankelijk van het merk seitan bevat deze wel tot 26 % eiwit. Dat is zelfs meer dan een aantal “dierlijke producten”. Daarnaast bevat seitan geen cholesterol maar wel veel magnesium, ijzer en calcium. Ook ideaal voor sporters want voor goede sportprestaties heb je onder andere magnesium nodig. Helaas bevat seitan geen vitamine B12. Die vind je alleen in dierlijke producten zoals kaas, melk, eieren, vlees en vis. Hier kan je vegan b12 kopen.

Wat zijn de bekendste merken seitan?

Er zijn een aantal bekende merken seitan. De bekendste zijn die van de merken Lima, Vetara, Yakso en Terrasana. De biologische seitan van het merk Bertyn wordt behalve van bioligische tarwe of van biologische spelt gemaakt. Volgens velen is de verse en biologische seitan van Bertyn de lekkerste veganistische vleesvervanger ter wereld. Veganistisch eten is een feest met seitan.