Belangrijke aminozuren in plantaardige producten

Veel mensen die tegen veganistisch eten zijn, denken dat een veganistische levensstijl ongezond is.

Ze weten niet dat er in plantaardige producten goede eiwitten en essentiële aminozuren zitten en je als veganist helemaal niets hoeft te missen. Er zijn zelfs velen deskundigen die de kwaliteit van eiwitten ( de aminozuren ) afkomstig uit plantaardige producten, hoger inschatten dan eiwitten en aminozuren uit dierlijke producten zoals vlees, vis, kaas en eieren. Maar wat is nu waar?

>Is veganistisch eten nu ongezond of juist niet?

Kom je wat tekort als je veganist bent en waar moet je op letten?

Essentiële aminozuren en plantaardige producten.

Wat zijn nu essentiële aminozuren en wat is de relatie tot eiwitten? Kort gezegd, komt het op het volgende neer. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Acht van de 21 aminozuren kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden maar ze zijn wel essentieel. Je moet ze via voeding binnenkrijgen. En… gelukkig voor mensen die zeggen dat veganisme gezond is, deze essentiële aminozuren vind je in plantaardige voedingsmiddelen.

Daarnaast zijn ze van hoge kwaliteit en je kunt door je veganistisch eten slim te combineren, bijvoorbeeld granen met broccoli, tofu en rijst, alles in de juiste verhouding binnenkrijgen. Omdat de meeste veganisten ook nog eens heel bewust en gevarieerd eten, hoef je als veganist absoluut niets te kort te komen. De enige uitzondering is vitamine B12 omdat deze alleen in dierlijke producten voorkomt. Lees hier over de gevolgen van een vitamine B12 tekort.

Alles over aminozuren en veganisme wordt goed uitgelegd op Vegan Monkey.

Wil je het hele verhaal over veganisme, essentiële aminozuren en andere relevante zaken eens goed lezen?? Op de website van Vegan Monkey staat een duidelijk verhaal over plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren. Natuurlijk gaat het bij veganistisch eten over veel meer dan gezondheid en aminozuren. Het gaat om principes, over duurzaam leven en het recht op iedereen ( mens en dier ) op een goed en prettig leven.