Blog

woensdag 20 december 2017
Veganistisch kerstdiner, diervriendelijk eten met kerstmis
Tags: Jamie Magazine, veganistische recepten, veganistische soep, veganistisch eten met kerstmis
Diervriendelijk, veganistisch eten met kerstmis.

Kerstmis is de tijd van vrede, van bezinning en het aanhalen van de banden met familie en vrienden.  Maar kerstmis is in Nederland en vele westerse landen ook de tijd van overvloed, veel dierenleed en egoïstisch gedrag.  Met kerstmis kopen Nederlanders voor vele miljoenen een kerstcadeau's, vlees schotels en is bijna alles toegestaan.  Voor diegenen die begrijpen dat kerstmis ook een tijd van geven is en dieren ook recht hebben op een goed en diervriendelijkbestaan, een veganistisch kerstmenu is het ultieme geschenk aan jezelf, je partner, je vrienden en je familie.  Je geeft met veganistisch eten tijdens kerstmis aan dat dieren niet nodig zijn om er een feestmaal van te maken.  Hier wat suggesties voor een diervriendelijke kerstmaaltijd, lekker eten en met een goed geweten kerstmis vieren.

Veganistische recepten in Jamie Magazine.

Als je lekker en gezond veganistisch wilt eten met kerstmis, zou je één of meerdere vegan recepten in het online Jamie Magazine kunnen uitproberen. Probeer eens een schotel met zoete aardappel, walnoten, brocolli en seitan. Heerlijk en je kunt deze vegan schotel zo pittig kruiden als je wilt.  Een heerlijk zelfgemaakt soja toetje toe en veganistische appelgebak bij de koffie. Glaasje veganistische wijn of champagne en jouw kerstdag kan niet meer stuk.

Lekkere veganistische soep als voorafje van het kerstdiner?

Er gaat bij een vegan kerstdiner niets boven een heerlijke veganistische soep vooraf.  Wat dacht je van een hartige linzensoep, een zoete soep met sojaroom en bataat ( zoete aardappel )?  Of toch liever een pompoensoep?? In Jamie magazine vind je meerdere vegan soepen vooraf.

Veganistische recepten voor kerstmis Jamie Magazine.

Veganistisch eten tijdens kerstmis met Tofutwins.

Tijdens het zoeken op het internet naar veganistische recepten voor kerstmis kwamen we de blog van TofuTwins tegen. 4 heerlijke kerst recepten met veel variatie en eenvoudig te bereiden.  Met of zonder tofu. Een diervriendelijke kerstmis vul je op je eigen manier in.

4 vegan kerstrecepten van Tofu Twins.Geplaatst door: Webmaster op 10:50
Geen reacties
zondag 17 december 2017
Seitan, eiwitrijke en hartige vleesvervanger
Tags: eiwitrijke vleesvervanger, veganistisch eten, merken seitan, seitan
Seitan, heerlijk en eenvoudig te bereiden.

Wie veganist is en op zoek is naar "hartige vleesvervangers" moet zeker eens onderzoeken of seitan iets voor hem of haar is. Seitan is een hartige vleesvervanger geproduceerd op basis van tarwe gluten. Feitelijk wordt seitan gemaakt van tarwemeel en water. Door het tarwemeel steeds uit te spoelen blijven de gluten achter en deze wordt weer in veganistiche bouillon gekookt en en met tamari en kruiden zoals gember op smaakt gebracht. Soms wordt er ook soja in de seitan verwerkt. Seitan heeft een stevige bite en je kunt deze eenvoudig bereiden door de seitan bijvoorbeeld met uiten in een koekenpan met olijfolie te bakken.  Je kunt de seitan eventueel nog verder kruiden en op smaak brengen zoals jij wilt.  

Hier vind je de lekkerste seitan.

Veganistisch barbecuen en seitan.

In de zomer is seitan heerlijk op de barbecue, heerlijk veganistich barbecuen met je geliefde, vrienden of familie!  Met paprika, stukjes uit, bloemkool, komkommer en een pindasaus bijvoorbeeld een fantastische veganistische traktatie!

Seitan is een zéér eiwitrijke vleesvervanger.

Als je bang bent als veganist onvoldoende proteïne binnen te krijgen, dan is seitan zéér aan te bevelen. Afhankelijk van het merk seitan bevat deze wel tot 26 % eiwit.  Dat is zelfs meer dan een aantal "dierlijke producten".  Daarnaast bevat seitan géén cholesterol maar wel veel magnesium, Ijzer en Calcium.  Ook ideaal voor sporters want voor goede sportprestaties heb je onder andere magnesium nodig. Helaas bevat seitan geen vitamine B12. Die vind je alleen in dierlijke producten zoals kaas, melk, eieren, vlees en vis.
Hier kan je vegan b12 kopen.

Wat zijn de bekendste merken seitan?

Er zijn een aantal bekende merken seitan. De bekendste zijn die van de merken Lima, Vetara, Yakso en Terrasana.  De biologische seitan van het merk Bertyn wordt behalve van bioligische tarwe of van biolgische spelt gemaakt. Volgens velen is de verse en biologiche seitan van Bertyn de lekkerste veganistische vleesvervanger ter wereld.  Veganistisch eten is een feest met seitan.

Geplaatst door: Webmaster op 07:02
Geen reacties
dinsdag 5 december 2017
Belangrijke aminozuren in plantaardige producten
Tags: plantaardige producten, veganistisch eten gezond, essentiële aminozuren
Veel mensen die tegen veganistisch eten zijn, denken dat een veganistische levensstijl ongezond is.

Ze weten niet dat er in plantaardige producten goede eiwitten en essentiële aminozuren zitten en je als veganist helemaal niets hoeft te missen. Er zijn zelfs velen deskundigen die de kwaliteit van eiwitten ( de aminozuren ) afkomstig uit plantaardige producten, hoger inschatten dan eiwitten en aminozuren uit dierlijke producten zoals vlees, vis, kaas en eieren.  Maar wat is nu waar??

Is veganistisch eten nu ongezond of juist niet???  Kom je wat tekort als je veganist bent en waar moet je op letten??

Essentiële aminozuren en plantaardige producten.

Wat zijn nu essentiële aminozuren en wat is de relatie tot eiwitten?   Kort gezegd, komt het op het volgende neer. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Acht van de 21 aminozuren kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden maar ze zijn wel essentieel. Je moet ze via voeding binnenkrijgen. En... gelukkig voor mensen die zeggen dat veganisme gezond is, deze essentiële aminozuren vind je in plantaardige voedingsmiddelen. 

Daarnaast zijn ze van hoge kwaliteit en je kunt door je veganistisch eten slim te combineren, bijvoorbeeld granen met brocolli,  tofu en rijst, alles in de juiste verhouding binnenkrijgen.   Omdat de meeste veganisten ook nog eens heel bewust en gevarieerd eten, hoef je als veganist absoluut niets te kort te komen. De enige uitzondering is vitamine B12 omdat deze alleen in dierlijke producten voorkomt.  Lees hier over de gevolgen van een vitamine B12 tekort.

Alles over aminozuren en veganisme wordt goed uitgelegd op Vegan Monkey.

Wil je het hele verhaal over veganisme, essentiële aminozuren en andere relevante zaken eens goed lezen?? Op de website van Vegan Monkey staat een duidelijk verhaal over plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren.  Natuurlijk gaat het bij veganistisch eten over veel meer dan gezondheid en aminozuren.  Het gaat om principes, over duurzaam leven en het recht op iedereen ( mens en dier ) op een goed en prettig leven.

Geplaatst door: Webmaster op 08:22
Geen reacties
zaterdag 25 november 2017
veganistisch eten is gezonder
Tags: gezond, goedkoop, kanker, welvaartsziekten, veganistisch eten
Is veganistisch eten gezonder?

Mensen die kritisch zijn ten aanzien van veganisme stellen meestal dat veganistisch eten ongezond is. Want hoe kan je nu een gezond lichaam krijgen als je niet voldoende eiwitten binnen krijgt?? Goede eiwitten zitten toch alleen in vlees?  Niets is minder waar.  De betere eiwitten vind je in plantaardige producten zoals bonen, noten, zaden en groente. En deze eiwitten kunnen door het lichaam ook goed verwerkt worden. Dit in tegenstelling tot vlees wat een lang proces binnen de darmen en maag van de mens om goed verteerd te kunnen worden.  Vanuit het oogpun van een tekort aan eiwitten is "veganisme ongezond" dus geen argument.

Veganisme en onverzadigde vetten.

Veganistisch eten bevat veel onverzadigde vetten. Het voedingscentrum schrijft op haat website"in veel dierlijke producten zoals vlees, worst, volvette kaas, enzovoort, zitten verzadigde vetten die het LDL cholesterol gehalte van het bloed verhogen en niet goed voor de bloedvaten zijn. Uiteindelijk kan het eten van veel en vet vlees tot gezondheidsproblemen leiden. Het voedingsadvies van het Voedingcentrum is eet meer producten met onverzadigde vetten. Veganistische voeding is van plantaardige oorsprong en bevat voornamelijk onverzadide vetzuren, te verdelen in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren.  Deze passen perfect in het moderme voedingspatroon. Sommige voedingsdeskundigen zien ook een relatie tussen voeding van dierlijke oorsprong en kanker en welvaartsziekten.  Lees hier over onverzadigde vetzuren.

Veganistisch eten kan heel goedkoop zijn.

Eén van de redenen waaron steeds meer studenten regelmatig veganistisch eten is de lage prijs van vegan food. Als je bijvoorbeeld een rijstschotel klaar maakt met rijst, groente en een pindasaus, kan je al voor 1,50 eurp per persoon eten. En als je met de seizoenen mee eet, blijft je groente goedkoop.   Een groene of witte kool kost bijvoorbeeld nog geen twee euro en daar kan je wel 2 tot 4 keer van eten. Goedkoop en gezond eten kan dus heel goed veganistisch eten zijn.
Geplaatst door: Webmaster op 07:13
Geen reacties
maandag 4 september 2017
Blog veganistisch eten
Tags: duurzaamheid, veganisme, blog veganistisch eten
Op deze blog veganistisch eten, komen we met veel tips over wat je allemaal als veganist kunt eten, nieuwe trends op het gebied van een duurzame levensstijl en veganisme, beurzen, vakantie tips en veel meer.

Veganistisch eten is super gezond, lekker en met wat aandacht bereid je de heerlijkste veganistische maaltijden. Het veganisme in Nederland groeit snel. Straks is de veganistische supermarkt, een veganistisch hotel of vegan schoonheidsspecialist heel gewoon. Schoonheid zit weliswaar van binnen, een veganistische levensstijl openbaart wat er al is.

Veganisme is het antwoord op meer duurzaamheid, rechtvaardigheid, een schoner milieu en een maatschappij zonder dierenleed.  Maar veganistisch eten is ook genieten, puurheid en slank blijven...
Geplaatst door: Webmaster op 12:44
Geen reacties
De inhoud van deze paragraaf wordt automatisch gegenereeerd.